środa, 23 grudnia 2015

Świąteczne przepisy - ciasto na pierogi i uszka

...no i mamy święta...


Czas porządków, gotowania i nadmiernego kupowania:)



Tak sobie pomyślałam, że skoro znam świetny przepis na idealne ciasto na pierogi lub uszka wszelkiej maści, to się nim z Wami podzielę:)

 A więc - krótko i na temat - świąteczny przepis na ciasto pierogowe!


Przepis jest autorstwa Pani Jadwigi Smolińskiej
- autorki książki - "Jadzia gotuje i inspiruje"
- i o tym wkrótce będzie dużo więcej! 

Składniki na ciasto:
90 dag mąki tortowej
1/2 l. mleka
1/4 szk. oleju
3 żółtka (jak małe to 4 )
1 łyżka soli


Mleko, olej, sól podgrzać do temperatury pokojowej, przelać do miski. Dodać porcjami mąkę, roztrzepane żółtka i rękoma wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto wyrabiamy tak długo, by gładkie było i do rąk się nie lepiło.

 Jak na przekroju pojawią się dziurki jak serowe, to znaczy, że ciasto jest gotowe!


Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski ,przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.











Teraz czas na wałka poszukanie, bo kolejny etap to ciasta wałkowanie.

Porcjami rozwałkowywać ciasto na grubość około 3 mm. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek wkładać porcję farszu i sklejać brzegi. Sklejony pieróg na palcu uformować w uszko i zlepić boczne końcówki.


Ciasto dzielimy, wałkiem płaszczymy.
Krążki wycinamy,  farsz nakładamy. 
Pieroga łączymy, w uszko kręcimy.
Boki  sklejamy  i  gotowe uszko mamy!

W garnku zagotować wodę przyprawioną solą, wlać 3 łyżki oleju i porcjami wkładać uszka. Gotować na wolnym ogniu do czasu ich wypłynięcia, wyjąć, przelać zimną wodą , włożyć na tacę wysmarowaną olejem. Przestudzić jeśli przygotowujemy wcześniej celem  zamrożenia. Ciasto według tego przepisu nie traci na wartości nawet po zamrożeniu.

Uszka Pani Jadzi, smakują wyśmienicie, wyjątkowo mięciutkie  – takie jak lubicie!

Polecamy do barszczu wigilijnego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz